Een dag op pad met watersportmakelaar Bernd Kamp
Een watersportmakelaar bij Muller Makelaardij houdt zich bezig met een specialistisch en veelzijdig beroep. Van het uitvoeren van een taxatie tot het begeleiden van de overname van een bedrijf. Hoe gaat de overname van een familiebedrijf in zijn werk én wat kunt u verwachten van een makelaar? Deze keer: op pad met watersportmakelaar Bernd Kamp.
Even voorstellen
Bernd is eigenaar, register taxateur en NVM-makelaar bij Muller Makelaardij. Hij werkt al ruim 15 jaar bij Muller Makelaardij en heeft daarvoor een eigen zeilschool gerund. Het kan dan ook niet anders dan dat hij een groot watersportliefhebber is! “Ik ben zelf watersportondernemer geweest en ik vind de makelaardij erg boeiend en uitdagend! Bij Muller Makelaardij komen deze twee aspecten samen, dat is voor mij de ideale combinatie,” vertelt Bernd Kamp.
Overname familiebedrijf: emotionele en zakelijke aspecten
“In de watersport zitten veel familiebedrijven. Je hebt dan enerzijds te maken met het zakelijke aspect van de verkoop en anderzijds met het emotionele aspect. Dit zijn zaken die een makelaar serieus moet nemen. Vaak is het een bedrijf wat al enkele generaties op elkaar over gaat. Het emotionele aspect is dan in sterke mate aanwezig. Als makelaar neem ik het gehele verhaal mee in het verkooptraject en vind ik het belangrijk om de neutrale factor te zijn,“ vertelt Bernd Kamp.
Hoe verloopt een overname van het familiebedrijf?
“Wij worden veelal benaderd door de zoon of dochter die het bedrijf wil overnemen. We beginnen dan vaak met de opname van het bedrijf. Ik kijk naar het gehele bedrijf en breng een waardeadvies uit. Dit geeft soms nogal wat discussie omdat er meerdere belangen gelden. De verkoper (ouders) denken na over wat het gaat opleveren voor hun pensioen en de koper (kinderen) kijken naar de verdiensten die het bedrijf met zich mee brengt. Door goed met alle partijen in gesprek te gaan, het toe te lichten en ook transparant in het gehele proces te zijn, probeer je duidelijk te maken dat je het beste met alle partijen voor hebt. Er komen bij een overname verschillende vraagstukken naar voren, we nemen het hele bedrijf onder de loep, kijken naar de rol van de verkoper en of er nog een deel gefinancierd moet worden. Maar ook: staan de andere kinderen van het gezin er ook achter? Het zijn allemaal zaken waar je als makelaar rekening mee moet houden. Open communicatie naar alle partijen is dan ook van groot belang,” vertelt Bernd.
Tips om vervelende situaties te voorkomen
“Zorg ervoor dat de cijfers en de exploitatie duidelijk inzichtelijk zijn. Dit is erg belangrijk voor de koper, omdat er vaak nog een financiering bij de bank geregeld moet worden. Soms is het zo dat de cijfers niet op orde zijn, dit kan veel vertraging opleveren in het overnametraject. Daarnaast is het belangrijk om goede afspraken te maken met degene die het bedrijf gaat overnemen. Neem er de tijd voor; het zijn lange trajecten en zorg ervoor dat je een goede adviseur in het traject betrekt. Heb respect voor elkaar, sta open voor de mening van de koper én de verkoper,” sluit Bernd af.
Advies nodig bij de overname van uw familiebedrijf?
Heeft u vragen over de overname binnen uw familie of bent u op zoek naar een onafhankelijke adviseur die u kan begeleiden in dit traject? Neem vrijblijvend contact met ons op.