Anniek Visser, makelaar taxateur bedrijfsonroerend goed bij Muller Makelaardij in gesprek met Kenny Douwenga, eigenaar, adviseur en begeleider van MKB-ondernemers bij KENDESK Financieringsadvies.

Een financiering krijgen in de watersportbranche is soms lastiger dan het lijkt. Wat zijn de valkuilen? En wat zijn de redenen dat een financiering in deze branche niet altijd eenvoudig van de grond komt? Anniek Visser en Kenny Douwenga in gesprek! In dit deel: de (on)mogelijkheid van financiering en crowdfunding als financieringsmogelijkheid.

Financiering onmogelijk? Bekijk het per zaak!

“Geen enkele ondernemer is gelijk. Het is daarom ook lastig om één reden te noemen waarom een financiering, al dan niet in de watersportbranche, niet loskomt. In de meeste gevallen is de exploitatie niet voldoende om een financiële stap te maken of er zijn niet voldoende eigen middelen. Maar dat wil niet zeggen dat het dan direct een verloren zaak is. Heb je een goed verhaal? Dan wil de bank daar vaak prima in mee gaan”, begint Kenny Douwenga van Kendesk.

Anniek stelt dat ze bij haar opdrachtgevers ziet dat het eigen vermogen soms ontoereikend is. “Het is nodig om 30 tot 40% eigen vermogen in te brengen. Mijn vraag is nu: is dit dan direct einde verhaal voor een ondernemer die dit niet kan bewerkstelligen?” “Absoluut niet”, vervolgt Kenny. “Eigen vermogen is zeker handig, de banken vinden dit vaak erg prettig. Echter, kom je niet toe aan die 30 tot 40%, vaak heb je dan toch wel mogelijkheden. Zo kan er sprake zijn van overwaarde op je huidige woning of kun je in gesprek gaan met de verkoper. Zijn er bijvoorbeeld andere manieren om aan eigen vermogen te komen?” Zowel Anniek als Kenny zijn het erover eens: “De financiering moet echt per situatie worden bekeken. Helemaal als het gaat om zo’n specifieke branche als de watersportsector.”

Crowdfunding als financieringsmogelijkheid

“Ik vraag me af of er andere mogelijkheden zijn om onroerend goed te financieren, zoals bijvoorbeeld crowdfunding.”, aldus Anniek. Kenny: “Het gebeurt best vaak dat er gebruik wordt gemaakt van crowdfunding, vaak als aanvulling op een financiering via de bank. Dit heet stapelfinanciering. Je gaat eigenlijk puzzelen met je aanvraag.
Bij crowdfunding is de rente vaak wat hoger en de betalingstermijn korter. De bank vindt het fijn dat het gat in de financiering op deze manier gevuld wordt, omdat het hun risico verkleint en op deze manier de totale financiering voor elkaar komt. Het is aan de ondernemer om investeerders te interesseren voor zijn of haar plannen via een crowdfundingsplatform. Een goede adviseur voor het gehele proces is ontzettend belangrijk.”

Banken staan positief tegenover watersportsector

Anniek: “Banken staan momenteel gematigd positief tegenover de watersportsector. Dat in tegenstelling tot een aantal jaren geleden. Toch blijft een financiering in de watersportbranche lastig, is onze ervaring.” Kenny: “Als ondernemer in deze sector kun je ervan uit gaan dat banken de financieringsaanvraag serieus nemen. De meeste banken hebben de houding dat ze er gewoon voor gaan!”

Go for it!

Anniek: “Kenny, heb je advies voor iemand die een bedrijf of onroerend goed in de watersportbranche wil kopen en/of verkopen?” “Ja: go for it! Heb je een plan en ben je enthousiast? Denk erover na en praat met mensen. Kijk wat haalbaar is en ga er dan gewoon voor. De rente is momenteel erg laag. Met een goed verhaal en een goede onderbouwing moet het zeker lukken. Laat je niet afschrikken door bijvoorbeeld het verplicht inbrengen van veel eigen vermogen. Hier is vaak een oplossing voor. En heb je moeite met de financiering of heb je hier hulp bij nodig? Kom gewoon eens langs bij ons. We helpen je graag verder!”, stelt Kenny.

__________________________________________________________________________________________________________________

Even voorstellen: KENDESK Financieringsadvies in Sneek

KENDESK Financieringsadvies bestaat sinds oktober 2004 en wordt gerund door Kenny Douwenga. Hij is zelfstandig financieringsadviseur en heeft jarenlange ervaring in de zakelijke sector. Met als specialisering de MKB-financieringen zit hij met vele ondernemers om tafel voor advies en doet hij de volledige begeleiding van de financieringsaanvraag. Kendesk regelt de vertaling van het ondernemersplan naar een aantrekkelijk en kloppend verhaal voor banken. Meer informatie: www.kendesk.nl