Watersportbedrijf ter overname: hoe gaat dat in zijn werk?

6 augustus 2024

Wij kunnen ons het goed voorstellen: u wilt graag een watersportbedrijf overnemen. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Vaak is dat lastig van te voren te zeggen: iedere bedrijfsovername is immers anders. Maar in alle gevallen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Wij geven u graag onze tips voor de overname van een watersportbedrijf.

Infographic Watersportbedrijf ter overname: hoe gaat dat in zijn werk

1. Stel een koopprofiel op

Voordat u op zoek gaat naar watersportbedrijven of contact opneemt met verkoper(s), stelt u een koopprofiel op. Hiermee maakt u inzichtelijk wat u wilt, zoals: in welke regio zoekt u een watersportbedrijf? Wat zijn de financiële mogelijkheden? Bent u van plan een bedrijf te reorganiseren of neemt u het bestaande klantenbestand over om mee door te gaan? Wanneer u weet wat u wilt, is het makkelijker om een een makelaar te benaderen en die op de hoogte te stellen van uw specifieke wensen. Een goede voorbereiding helpt u ook later om juiste beslissingen te nemen. Een koopprofiel is in sommige gevallen zelfs verplicht.

2. Vraag om deskundig advies

Het overnemen van een bedrijf is een complex proces. Daarom is het verstandig om professioneel advies in te winnen bij de overname van een bedrijf. Een expert die u kunt vertrouwen en die dagelijks betrokken is bij overnamebegeleiding kan u hierbij helpen. Bij Muller Makelaardij staan we voor u klaar om u te begeleiden tijdens dit proces!

3. Wie zijn de aanbieders?

In sommige gevallen is de aanbieder iemand uit uw netwerk of familie. Wanneer dit niet het geval is, staat u een grotere zoektocht te wachten. Op basis van uw koopprofiel stelt u in dat geval een lijst van aanbieders op. Dit kan een werkje zijn, aangezien er veel aanbieders kunnen zijn. Wij kunnen zowel u als kopende partij, als de verkopende partij helpen bij deze zoektocht

4. Vraag het verkoopmemorandum op

Een verkoopmemorandum geeft u inzicht in het bedrijf en de vraagprijs ervan. Dit document bevat informatie over de geschiedenis van het bedrijf, de organisatiestructuur en de financiële situatie. Het memorandum biedt een uitgebreid beeld van het bedrijf, waardoor u beter kunt beoordelen of het bedrijf aansluit op uw zoekwensen.

5. Geheimhoudingsverklaring tekenen

Voordat u vertrouwelijke informatie over het bedrijf krijgt, zoals winst- en verliesrekeningen van de afgelopen jaren, zal de verkoper u vragen om een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Hiermee wordt gewaarborgd dat u de vertrouwelijke gegevens niet verspreidt. In het geval van stille verkoop wordt er ook een geheimhoudingsverklaring getekend voordat de bedrijfsnaam bekend wordt gemaakt.

6. Contact met de verkoper

Er komt veel kijken tijdens de onderhandelingen voor het overnemen van een watersportbedrijf. Het is voor zowel uzelf als de verkoper prettig dat u goed voorbereid bent. Naast het koopprofiel, komt tijdens deze fase de intentieverklaring kijken. Hierin staan afspraken over geheimhouding, de onderhandelingsprocedure en exclusiviteit. Wanneer u van tevoren weet wat uw eigen wensen hierin zijn, verlopen deze besprekingen vaak een stuk sneller.

7. De financiering

Heeft u een goed gevoel bij het watersportbedrijf? Dan is het tijd om te denken aan de financiële haalbaarheid. Het overnemen van een watersportbedrijf vraagt veelal om een grote investering. Hiervoor zijn onder andere verschillende fiscale regelingen.

8. Waardebepaling

De waardering van het watersportbedrijf is doorgaans het begin van de onderhandeling tussen de koper en verkoper. Het resultaat? De uiteindelijke verkoop. Let op! Waarde en prijs zijn twee verschillende grootheden. Schaarste op de markt bepaalt mede de waarde en de prijs. De onderhandelingsmacht van de betrokkenen, de strategische waarde en een synergie-effect spelen bovendien een rol. Synergie verwijst naar de potentiële voordelen die kunnen voortvloeien uit een fusie van bedrijven. Het verkopen van uw watersportbedrijf is beslist geen nattevingerwerk. Meer weten hierover? In deze blog delen we 5 tips om verrassingen te voorkomen tijdens het overnemen van een watersportbedrijf.

9. Afspraken vastleggen in een intentieverklaring

Leg afspraken die u maakt tijdens de onderhandelingen vast in een intentieverklaring. Deze intentieverklaring omvat onder andere de voorwaarden, het tijdspad, de koopprijs en andere overeenkomsten. De afspraken in een intentieverklaring zijn in principe bindend voor zowel u als de verkoper.

10. Een watersportbedrijf overnemen: de afrondende fase

Het overnemen van een watersportbedrijf komt dichterbij, u heeft groen licht gekregen. Nu is het tijd om verschillende zaken te regelen. Zo is het tijd om boekenonderzoek uit te voeren: u controleert de informatie die de verkoper u heeft gegeven, op basis van de intentieverklaring (zoals genoemd bij stap 3). Daarnaast draait deze fase om het opstellen van een overnamecontract, het inlichten van klanten/zakenpartners en het regelen van de inschrijving bij de KVK. Wanneer er personeel in dienst is, neemt u dat vaak ook over.

De voordelen van het overnemen van een watersportbedrijf

Een watersportbedrijf overnemen kent verschillende voordelen. Zo is het makkelijker om een financiering rond te krijgen doordat het bedrijf zich financieel al heeft bewezen. U heeft het voordeel dat het bedrijf al naamsbekendheid, klanten en omzet heeft en bepaalde vergunningen al geregeld zijn. Moet het pand of de omgeving aan bepaalde eisen voldoen? Ook dat is vaak al geregeld.

Aankoopbegeleiding van Muller Makelaardij

Een watersportbedrijf overnemen? Extern advies is daarin essentieel. Wij staan bij de bedrijfsovername van een watersportbedrijf graag voor u klaar. Meer informatie of weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.