Bedrijfsovername watersportbedrijf: 7 tips om verrassingen te voorkomen

4 januari 2024

Of u nu een doorgewinterde ondernemer bent die een nieuw avontuur zoekt of een enthousiaste nieuwkomer die droomt van het overnemen van een bestaand watersportbedrijf, één ding is zeker: een grondige voorbereiding is de sleutel tot succes. U wilt natuurlijk geen onaangename verrassingen tegenkomen tijdens dit proces. Wij delen zeven tips om dat te voorkomen!

 

1. Weet hoe de overnamemarkt van watersportbedrijven eruitziet

Het aantal fusies en overnames in de branches verhuur, sport en recreatie neemt gestaag toe. Begrijp hoe de markt in beweging is en welke kansen zich voordoen.

2. Bepaal de waarde van uw watersportbedrijf

De waardebepaling van een watersportbedrijf is een complexe zaak. Het vormt vaak het begin van onderhandelingen tussen koper en verkoper. Hier komt meer bij kijken dan alleen de prijs. Een specialist kan u helpen om de juiste waarde te bepalen.

 

3. Duik in het klantenbestand

Zijn er langlopende contracten die omzet garanderen? Wat is de klantwaardering? Duik dieper in de kernaspecten van het bedrijf.

 

4. Let op de intenties van de (ver)koper

Een watersportbedrijf (ver)kopen doet u niet zonder reden. Houd rekening met de intenties van de andere partij en staar u niet blind op alleen de bedrijfswaarde. Wil iemand snel van het bedrijf af? Dan drukt dat eventueel de verkoopprijs, maar dat wijst ook op bepaalde risico’s. Wat u aan de buitenkant ziet, zegt niet direct iets over de gang van zaken.

5. Anticiperen op de toekomst

Bereid u voor op mogelijke verborgen verplichtingen en toekomstige veranderingen. Denk aan potentiële obstakels zoals regelgeving, plannen voor herontwikkeling of omwonenden die invloed kunnen hebben op uw bedrijfsactiviteiten.

6. Zet alles op papier

Leg het hele onderhandelingsproces vast op papier. Wat gaat er mee in de overname? Van inventaris tot de bedrijfsnaam: zorg dat alles helder is. Maar daar zijn wij als professional natuurlijk ook voor om u in te begeleiden.

 

7. Schakel een professional in


Of u nu uw watersportbedrijf wilt verkopen of er één wilt kopen, een deskundige adviseur is dus van onschatbare waarde. Wij voorzien u van advies en begeleiden u bij essentiële stappen, zowel op praktisch als financieel gebied!

Verkoop- en aankoopbegeleiding bij Muller Makelaardij

Bij Muller Makelaardij hebben we jarenlange ervaring in het begeleiden van bedrijfsovernames in de watersportbranche. Of het nu om een klein sloepenverhuurbedrijf gaat of een groot jachthavenbedrijf: wij staan voor u klaar! Neem contact met ons op voor meer informatie.