Vijf tips voor het verduurzamen van uw watersportbedrijf

7 juni 2021

Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda. Steeds meer watersportbedrijven zien in dat het verduurzamen van hun bedrijf belangrijk is. Dit kan door middel van kleine en grote stappen. In deze blog geven wij u vijf tips voor het verduurzamen van uw watersportbedrijf. 

Waarom verduurzamen?

Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp, maar waarom zou u starten met het verduurzamen van uw bedrijf? Dit kan voor iedereen andere redenen hebben. Wellicht wilt u het bedrijf toekomstbestendig maken en goed achterlaten voor uw opvolger. Echter, ook de overheid vindt dit steeds belangrijker en het kan zijn dat het over een aantal jaren verplicht wordt om enkele duurzame maatregelen te treffen. Daarnaast stelt de bank ‘milieuvriendelijk ondernemen’ soms als voorwaarde wanneer u een financiering wilt afnemen.  

Watersportbedrijf verduurzamen: tips

Er zijn verschillende duurzame maatregelen te bedenken. Maar waar begint u? U kunt groots beginnen maar ook kleine stappen maken. Hieronder vijf tips voor het verduurzamen van uw watersportbedrijf. 

1. Zonnepanelen op uw bedrijfspand

Een stap om uw watersportbedrijf te verduurzamen is het opwekken van elektriciteit uit zonne-energie via zonnepanelen. Afhankelijk van de stand en grootte van het dak op uw bedrijfspand kunt u zelfvoorzienend worden op het gebied van elektriciteit. Dit is een goede maatregel, waarbij uw bedrijf profiteert van groene energie.

2. Elektrische vaartuigen

Zoals we al eerder schreven is elektrisch varen in opkomst. Als bedrijf kunt u investeren in elektrische vaartuigen. Een elektrische boot is milieuvriendelijker en brengt daarnaast ook voordelen voor de schipper mee. Deze boot is rustiger en vaart vaak simpeler. 

3. Overstappen naar ledverlichting

Een kleine stap naar een duurzamer onderneming is het overstappen naar ledverlichting. Het overstappen is simpel, maar u dient eerst wel na te denken over de juiste verlichtingssterkte en de lichtkleur. Laat u hierover adviseren door een specialist. 

4. Afval scheiden en verminderen

Het is al verplicht om afval te scheiden. Maar wellicht kunt u binnen uw bedrijf meer en nauwkeuriger scheiden. Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen van de koffiebekers. Het verminderen van afval is ook een duurzame maatregel die u kunt treffen. Wellicht kunt u binnen uw bedrijf afval recyclen. Hiervoor kunt u mogelijk ook nog subsidie ontvangen. Kijk hier voor meer informatie. 

5. Duurzamer rijden

Naast maatregelen rondom uw bedrijfspand kunt u ook maatregelen nemen voor uzelf en uw medewerkers. Bijvoorbeeld duurzamer rijden. De makkelijkste stap is minder rijden, is er bijvoorbeeld een mogelijkheid tot carpoolen? Stimuleer dit dan. Daarnaast is een andere manier overstappen naar elektrisch rijden.