In een tijd waarin duurzaamheid niet meer weg te denken is, staat ook u als watersportondernemer voor de uitdaging om uw bedrijf te verduurzamen. Maar waar begint u? Ontdek in deze blog praktische tips waarmee u direct aan de slag kunt om uw watersportbedrijf te verduurzamen.

 

1. Duurzame vloot: elektrisch varen

Elektrisch varen wordt steeds populairder. Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook stiller, goedkoper én zorgt voor een soepele vaarervaring. Nieuwsgierig naar alle voordelen hoe dit te integreren in uw bedrijf? Lees het hier!

 

2. Onderhoud en herstel

Streef naar regelmatig onderhoud van uw boten om de levensduur te verlengen en onnodige vervanging te voorkomen. Repareer indien mogelijk in plaats van direct te vervangen.

 

3. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Gebruik biologisch afbreekbare en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen om verontreiniging van het water te minimaliseren.

 

4. Certificeringen en accreditaties

Zoek naar duurzaamheidscertificeringen en accreditaties voor watersportbedrijven. Dit kan helpen bij het opbouwen van geloofwaardigheid en het aantrekken van milieubewuste klanten.

5. Zonnepanelen op uw bedrijfspand

Het opwekken van uw eigen energie is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ook een financieel verstandige investering op de lange termijn. Er zijn verschillende subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Daarnaast kunt u als ondernemer de btw over de kosten van de zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst.

 

6. Bewust energieverbruik in uw bedrijf

Kleine aanpassingen in uw bedrijfsvoering maken een groot verschil. Van het uitschakelen van ongebruikte apparaten tot het gebruik van Ledlampen en slimme verlichtingsopties – bewust energieverbruik maakt het verschil.

 

7. Bewustwording en educatie

Informeer klanten en medewerkers over het belang van duurzaamheid. Moedig milieuvriendelijke praktijken aan en verstrek informatie over lokale ecosystemen en biodiversiteit.

 

8. Duurzaam afvalbeheer

Draag bij aan duurzaamheid door afval te scheiden en zoveel mogelijk over te stappen op digitaal papierwerk. Stuur bijvoorbeeld uw facturen digitaal in plaats van per post.

 

9. Duurzamer reizen

Stimuleer duurzaam reizen bij uw medewerkers. Van fietsabonnementen tot carpoolen en het openbaar vervoer; ontdek manieren om groenere vervoerskeuzes te promoten. Is de fiets, carpoolen of het OV geen optie? Onderzoek dan de mogelijkheden van elektrisch rijden. Vanuit de overheid zijn er stimuleringsmaatregelen voor elektrisch rijden.

 

10. Monitoring en rapportage

Houd de ecologische impact van de activiteiten regelmatig bij en rapporteer transparant over de genomen duurzaamheidsmaatregelen. Dit kan helpen bij continue verbetering en het tonen van betrokkenheid bij milieubescherming.

 

Watersportbedrijf verduurzamen – Muller Makelaardij staat voor u klaar!

Van elektrisch varen tot zonne-energie en bewust energieverbruik: elke stap draagt bij aan een beter milieu. Door uw watersportbedrijf te verduurzamen draagt u niet alleen bij aan een groenere planeet, maar kunt u ook kosten besparen op de lange termijn. Muller Makelaardij helpt u niet alleen bij het vinden van een watersportbedrijf, maar staat ook klaar om u te begeleiden bij de (duurzame) toekomstplannen van uw bedrijf. Neem gerust contact met ons op!