U gaat ervoor: uw eigen jachthaven. Of u nu een doorgewinterde zeiler bent of op zoek naar een nieuw avontuur: de aankoop van een jachthaven is niet zo maar wat. Maar waar moet u op letten? Wij delen 7 waardevolle tips die u op weg helpen.

 

1. Houd vast aan uw wensen

Voordat u zich vol enthousiasme in de zoektocht naar een jachthaven stort, is het slim om een lijstje te maken met uw wensen. Ga na of de jachthaven aansluit bij het doel dat u voor ogen heeft. De jachthaven hoeft niet aan uw hele lijst te voldoen, maar denk goed na voordat u te veel wensen laat varen. Kijk of de jachthaven de faciliteiten biedt die aan uw behoeften voldoen. Droomt u van een moderne jachthaven die recentelijk is aangelegd, of gaat uw hart sneller kloppen van een meer karakteristieke uitstraling? Leg uw voorkeuren vast en stel een lijst samen.

 

2. De ligging van een jachthaven

Zoek een jachthaven die centraal gelegen is in het watersportgebied van uw voorkeur. Oftewel: kijk bij de oriëntatie goed naar bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer, maar met name ook per boot. Kijk ook of er voldoende ligplaatsen en parkeermogelijkheden zijn. Houd daarbij uw wensen en toekomstplannen in gedachten. Kijk naar (vaste) bruggen, sluizen en andere obstakels.

 

3. Financiële overwegingen

Let goed op de hoeveelheid onderhoud aan de potentiële bedrijfslocatie. Het vervangen van bijvoorbeeld de damwanden is een dure klus. En is de haven wel diep genoeg? Anders moet er gebaggerd worden, waarbij de kosten ook kunnen oplopen. Wees u bewust van de grote prijsverschillen tussen ligplaatsen in de verschillende regio’s. Zo liggen de duurste ligplaatsen aan de Noord/Zuid-Hollandse Plassen en zijn de ligplaatsen aan de Friese Meren het goedkoopst. Dit heeft dus gevolgen voor uw beoogde omzet.

 

4. Overname inventaris

Naast het kopen van het onroerend goed, heeft een jachthaven vaak ook roerende zaken. Denk hierbij aan een botenwagen en bokken. Koopt u een jachthaven die boten verhuurt? Dan kunt er soms voor kiezen om deze boten over te kopen.

 

5. Meerdere keren kijken

Laat uw enthousiasme niet de overhand nemen na de eerste bezichtiging. Plan meerdere bezoeken op verschillende tijdstippen en weersomstandigheden. Dit helpt u om een realistischer beeld te krijgen van de haven.

 

6. Juridische aspecten

Controleer vergunningen, eigendomsrechten en eventuele beperkingen die van invloed kunnen zijn op uw plannen.

 

7. Raadpleeg experts en adviseurs

Laat u bijstaan door professionals met ervaring in de watersportbranche. Wij helpen u een passende onderneming te vinden en de juiste aankoopprijs vast te stellen. Niet te vergeten helpen wij bij het voeren van de onderhandelingen!

 

Aankoopbegeleiding door Muller Makelaardij

Wij helpen u ook bij de toekomstplannen van uw organisatie. Meer weten over onze aankoopbegeleiding? Neem vrijblijvend contact met ons op.