Watersportbedrijf ter overname: hoe gaat dat in zijn werk?

13 mei 2022

U wilt graag een bestaand watersportbedrijf overnemen. Wat zijn daar de voordelen van en wat komt daarbij kijken? Iedere bedrijfsovername is anders. In alle gevallen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Wij vertellen u wat er bij de overname van een bestaand watersportbedrijf komt kijken.

 

1. Stel een koopprofiel op

U zoekt een watersportbedrijf ter overname. Voordat u op zoek gaat naar watersportbedrijven of contact opneemt met verkoper(s), stelt u een koopprofiel op. Hiermee maakt u inzichtelijk wat u wilt: in welke regio zoekt u een watersportbedrijf? Wat zijn uw financiële mogelijkheden? Bent u van plan een bedrijf te reorganiseren of neemt u het bestaande klantenbestand over om mee door te gaan? Wanneer u weet wat u wilt en de mogelijkheden inzichtelijk zijn, is het makkelijker om een watersportbedrijf te zoeken. Kent u de verkoper al? Een goede voorbereiding helpt u ook later om juiste beslissingen te nemen.

2. Wie zijn de aanbieders?

In sommige gevallen is de verkoper iemand uit uw netwerk of familie. Wanneer dit niet het geval is, staat u een grotere zoektocht te wachten. Op basis van uw koopprofiel stelt u in dat geval een lijst van aanbieders op. Muller Makelaardij helpt u bij deze zoektocht. Wij zijn er voor zowel de aankopende als verkopende partij en weten wat er speelt in de markt.

3. Watersportbedrijf ter overname: contact met de verkoper

Er komt veel kijken tijdens de onderhandelingen voor een watersportbedrijf ter overname. Het is voor zowel uzelf als de verkoper prettig wanneer u goed voorbereid bent. Voorbereid zijn op kritische vragen? Schakel één van onze makelaars in: met onze ervaring en vakkennis zorgen wij voor een soepel verloop van de onderhandelingen in het aankoopproces.

 

4. De financiering

Heeft u een goed gevoel bij het watersportbedrijf? Dan is het tijd om te denken aan de financiële haalbaarheid. Het overnemen van een watersportbedrijf vraagt veelal om een grote investering. Dit is soms een opgave om te regelen, maar dit is zeker op te lossen. Hiervoor zijn onder andere verschillende fiscale regelingen.

 

De waardering van het watersportbedrijf is doorgaans het begin van de onderhandeling tussen de koper en verkoper. Het resultaat? De uiteindelijke verkoop. Let op! De waardering en prijs zijn twee hele verschillende grootheden. Schaarste op de markt bepaalt mede de waarde en de prijs. De onderhandelingsmacht van de betrokkenen, de strategische waarde en een synergie-effect spelen bovendien een rol. Het is beslist geen nattevingerwerk. Meer weten hierover? In deze blog delen we 5 tips om verrassingen te voorkomen tijdens het overnemen van een watersportbedrijf.

 

5. Een watersportbedrijf overnemen: de afrondende fase

Het overnemen van een watersportbedrijf komt dichter bij, u heeft groen licht gekregen. Nu is het tijd voor zowel u als de verkoper om verschillende zaken te regelen. Zo is het voor u tijd om boekenonderzoek uit te laten voeren: u controleert de informatie die de verkoper u heeft gegeven. Daarnaast draait deze fase om het opstellen van een overnamecontract, het inlichten van klanten/zakenpartners en het regelen van de inschrijving bij de KvK. Wanneer er personeel in dienst is, neemt u dat in principe ook over.

 

De voordelen van een watersportbedrijf overnemen

Een bestaand watersportbedrijf overnemen kent verschillende voordelen. Zo is het makkelijker om een financiering rond te krijgen doordat het bedrijf zich financieel al heeft bewezen. U heeft het voordeel dat het bedrijf al naamsbekendheid, klanten en omzet heeft en bepaalde vergunningen al geregeld zijn. Moet het pand of de omgeving aan bepaalde eisen voldoen? Ook dat is vaak al voor elkaar.

Aankoopbegeleiding van Muller Makelaardij

Een watersportbedrijf overnemen? Extern advies is essentieel. Wij staan bij de bedrijfsovername van een watersportbedrijf graag voor u klaar. Meer informatie of weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.