Bedrijfsovername watersportbedrijf: de kogel is door de kerk. Staat u op het punt om een watersportbedrijf over te nemen? Of denkt u eraan om te verkopen? In beide situaties staat u natuurlijk niet graag voor onaangename verrassingen. Hierbij 5 tips om verrassingen te voorkomen.
Bedrijfsovername watersportbedrijf: waar moet u op letten?
Jarenlang kampte de watersportbranche met vergrijzing. Tot twee jaar geleden. De pandemie zorgde ongevraagd voor een enorme impuls voor de watersport. De boten en andere watersportartikelen vlogen als warme broodjes over de toonbank. Wie deze boten kochten? Met name nieuwe watersporters. En dat is gunstig met oog op de vergrijzing. De verschuiving in doelgroepen biedt kansen voor watersportondernemers.
- Weet hoe de overnamemarkt van watersportbedrijven eruitziet
Zoals u in de grafiek hieronder ziet, neemt het aantal fusies en overnames van watersportbedrijven toe.
- Hoeveel is uw watersportbedrijf in de markt waard?
Er zijn verschillende manieren om een watersportbedrijf te waarderen. De waardering is dikwijls het startpunt van de onderhandeling tussen koper en verkoper. Het resultaat van deze onderhandeling leidt tot de uiteindelijke verkoop. Prijs en waardering zijn in dit geval twee verschillende grootheden. Schaarste op de markt bepaalt mede de waarde en de prijs. De onderhandelingsmacht van de betrokkenen, de strategische waarde en een synergie-effect spelen bovendien een rol. Het is beslist geen nattevingerwerk. U doet er goed aan om een specialistische partij erbij te betrekken.
- Let op de intenties van de (ver)kopende partij
Een watersportbedrijf (ver)kopen doet u niet zonder reden. Houd rekening met de intenties van de andere partij en staar u niet blind op alleen de bedrijfswaarde. Wil iemand snel van het bedrijf af dan drukt dat eventueel de verkoopprijs, maar wijst ook op bepaalde risico’s. Wat u aan de buitenkant ziet, hoeft niet altijd zo te zijn.
- Leg het onderhandelingsproces goed vast
Zet bij het proces van onderhandelen alles goed op papier. Wat zit er bij de overname van het watersportbedrijf en wat niet? Een lijst dus met wat er meegaat in de overname, zoals inventaris, het klantenbestand, de handelsnaam, het logo en website.
- Schakel een professional in bij de overname van uw watersportbedrijf
Bent u op zoek naar iemand die uw watersportbedrijf overneemt of bent u van plan zelf over te nemen? Het is goed om hierbij een specialist naast u te hebben die u adviseert en begeleidt bij cruciale stappen. Zowel vanuit praktisch, als financieel oogpunt. Of het nu om een groot of klein watersportbedrijf gaat: in beide situaties staat u liever niet voor verrassingen. Onze makelaars hebben jarenlange ervaring op het gebied van bedrijfsovernames in de watersportbranche.
Meer informatie
Wij staan graag voor u klaar bij bedrijfsovername van een watersportbedrijf. Zowel bij de aan- als verkoop. Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.