Al eens gehoord van de Blauwe Vlag voor jachthavens? Met de Blauwe Vlag kunt u uw jachthaven onderscheiden met een internationale milieuonderscheiding. Jaarlijks wordt deze onderscheiding toegekend aan stranden en jachthavens over de hele wereld. Voor toeristen is de Blauwe Vlag een internationaal herkennings- en kwaliteitssymbool voor duurzame en milieuvriendelijke jachthavens.

Wat is de Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag is opgericht door de FEE (Foundation for Environmental Education). FEE is een samenwerking die bestaat uit 74 organisaties uit 64 landen. Zij spannen zich in op het gebied van natuur- en milieuvoorlichtingen. Milieuvriendelijkheid is de laatste jaren belangrijker dan ooit geworden. Dit geldt ook voor jachthavens. De Blauwe Vlag is voor buitenstaanders een duidelijke erkenning voor de inspanningen die de jachthaven levert op het gebied van:

 • Milieu- en duurzaamheidsmanagement
 • Veiligheid
 • Waterkwaliteit
 • Bewustmaking en educatie
 • Afvalpreventie en -sortering.

Inmiddels mogen meer dan 4500 stranden en jachthavens in ruim 50 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied de Blauwe Vlag dragen. Daaruit telt Nederland maar liefst 127 jachthavens die deze erkenning al mogen dragen.

 

Waar moet de jachthaven aan voldoen

Heeft u duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wilt u binnenkort een jachthaven aankopen? Let dan goed op de duurzame mogelijkheden als u naar een bezichtiging gaat. Om in aanmerking te komen voor de Blauwe Vlag dient u aan de jachthaven criteria te voldoen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Water en kades zijn schoon
 • Goede hygiënische sanitaire voorzieningen zijn in voldoende mate aanwezig
 • Er is een gescheiden afvalinzamelingssysteem, bij voorkeur ook voor bilgewater en afvalwater
 • Lozingen van afvalwater van boten en havenvoorzieningen in het water van de haven moet verboden zijn
 • Reddings- en blusmaterialen zijn aanwezig
 • Er is een havenreglement met gedragscodes voor de bezoekers
 • Er is informatie over hoe om te gaan met natuur en milieu beschikbaar

Klik hier voor de uitgebreide criteria met toelichting.

 

Toekomstplannen voor uw organisatie?

Steeds meer watersportbedrijven zien in dat het verduurzamen van hun bedrijf belangrijk is.
Ook de overheid vindt dit steeds belangrijker en het kan zijn dat het over een aantal jaren verplicht wordt om enkele duurzame maatregelen te treffen. Daarnaast stelt de bank ‘milieuvriendelijk ondernemen’ soms als voorwaarde wanneer u een financiering wilt afnemen. Muller Makelaardij helpt u niet alleen een mooie jachthaven te vinden, maar ook met de onderhandelingen en denkt mee met de toekomstplannen van uw watersportbedrijf. Neem gerust contact met ons op!