Sinds 2015 is er een lichte stijging in bezettingsgraad van jachthavens is te zien. Dit blijkt uit een onderzoek dat wij periodiek publiceren.

Stijging bezettingsgraad

113 jachthavenexploitanten participeerden in het onderzoek naar jachthavens, dat zowel externe als interne invloeden op de markt onderzocht. Er is geconstateerd dat er een kleine stijging te zien is van 2,26% in de bezettingsgraad van de jachthavens. In 2015 was dit 87,86%, in 2019 bedroeg de bezettingsgraad 90,12%.

Hoogste ligplaatstarieven voor regio Utrecht

De regio Utrecht, Loosdrecht en Vinkeveen hanteren de hoogste ligplaatstarieven van Nederland.
Voorheen was regio de Friese meren het voordeligste gebied om je boot voor langere tijd aan te meren. Maar ook deze groep profiteert van een betere economie en stijgt twee plaatsen als het gaat om ligplaatstarieven. Daarnaast is er nog steeds een verschil tussen prijzen van commerciële en niet-commerciële jachthavens.

Voorzieningen

In het onderzoek is verder nog gekeken naar voorzieningen op een jachthaven. Zo werd eerder onderzoek, waarin de behoeftes van ligplaatshouders onderzocht zijn, vergeleken met de aanwezige voorzieningen op een jachthaven. Daaruit bleek onder andere dat ligplaatshouders behoefte hebben aan een supermarkt bij de jachthaven, terwijl er nagenoeg geen jachthavens zijn met een eigen supermarkt. Doordat er op deze manier naar verschillende voorzieningen gekeken is, wordt duidelijk gemaakt waar mogelijke kansen liggen voor jachthavenexploitanten.

Definitieve uitslagen onderzoek

Het onderzoek bevindt zich momenteel in de laatste fase en is naar verwachting in begin van juni afgerond. De resultaten van het onderzoek zullen beknopt worden gepubliceerd op de website van Muller Makelaardij. Naast reeds genoemde onderwerpen is tevens gekeken naar wijze van prijsstelling bij jachthavens, ondernemers keuzes en andere interessante onderwerpen binnen de jachthavenbranche. Houd de website van Muller Makelaardij in de gaten voor de uitkomsten!