Een dag op pad met watersportmakelaar Anniek Visser, deel 1

8 oktober 2019

Alles over taxaties


Watersportmakelaar: een specialistisch en veelzijdig beroep. Wat doet een watersportmakelaar zoal bij Muller Makelaardij? En wat kunt u als klant verwachten als u in zee gaat met Muller Makelaardij? Een dag op pad met Anniek Visser! Waarbij we mee gaan naar een taxatie.

Even voorstellen: watersportmakelaar Anniek

Anniek is werkzaam als taxateur bedrijfsonroerendgoed en register makelaar bij Muller Makelaardij. Ze is 29 jaar en hoe kan het ook anders, een groot watersportliefhebber! “Wij verkopen en taxeren objecten waar watersport en onroerend goed bij elkaar komen,” vertelt Anniek Visser.

Taxatie woonhuis, bedrijfsruimte én ligplaatsen

“Mijn dag start met een leuke opdracht in Friesland. Wij kregen een verzoek vanuit de bank om deze taxatie uit te voeren. Dan is het eerste wat wij onszelf afvragen: is het iets voor ons? Het is een taxatie van een woonhuis met bedrijfsruimte en ligplaatsen aan het water. Het antwoord was dan ook: ja!”, vertelt Anniek Visser. Eenmaal op de locatie aangekomen, gaat Anniek verder met de opname voor de taxatie. “Eerst start ik met de opname van het bedrijfsonroerend goed. Ik kijk naar de onderhoudsstaat, de indeling, wat er allemaal met het onroerend goed gedaan kan worden. Wat zijn de mogelijkheden, wat voor materialen zijn er gebruikt (bijvoorbeeld, de bestrating, gevel, fundering) en wat is de bouwstijl? Ik besteed veel aandacht aan de opname, “vertelt Anniek Visser.

Terug naar kantoor: taxatie uitwerken

Wanneer de opname is uitgevoerd gaat zij terug naar kantoor. “Nu is het tijd om de opname van de taxatie uit te werken. Ik kijk bijvoorbeeld naar de ligplaatsen, waar lopen de kadastrale grenzen? Is het in eigendom of niet. Zo niet, moet er dan voor betaald worden? Het zijn allemaal zaken die ik meeneem. Naast de eigendomssituatie kijk ik ook naar wat de bestemming van het onroerend goed is. Zit er een beperking in? Hoe courant is het object? Ik kijk dan naar het beste uitgangspunt voor de taxatie. Vervolgens noteer ik alles wat ik gezien heb. De bestemming, eigendomssituatie (recht van overpad) en bijvoorbeeld de staat van de damwanden. Verder kijk ik nog naar vergelijkbaar onroerend goed in de omgeving. Uiteindelijk verwerk ik dit in een som en dan maak ik de conceptrapportage. Deze verstuur ik vervolgens naar de bank en de klant ter controle, waarna we het rapport definitief uitbrengen,” sluit Anniek af.

Taxatie onroerend goed watersport

Heeft u nog vragen over de taxatie van uw watersportgebonden onroerend goed? Of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.