Denkt u er over om een jachthaven te kopen of te verkopen? Dan is het van belang om aandacht te schenken aan de faciliteiten waarover de haven beschikt. Wat zijn de trends en ontwikkelingen met betrekking tot deze voorzieningen? Muller Makelaardij vertelt u er alles over!

Voorzieningen van een jachthaven

(Potentiële) eigenaar van een jachthaven? Dan weet u als geen ander: goede voorzieningen worden steeds belangrijker voor uw ligplaatshouders. Denk hierbij aan sanitaire ruimtes (douche- en wasgelegenheid), een brandstofstation, een watertappunt, elektriciteit op de steiger, parkeergelegenheid en eventueel een watersportwinkel.

Overige voorzieningen jachthaven

Naast de primaire voorzieningen zijn er nog diverse aandachtspunten waarover u als jachthavenbezitter kunt beslissen. Zo blijkt uit een onderzoek van ANWB Waterkampioen en HISWA dat een goede wifi-verbinding door het merendeel van de watersporters als een must wordt gezien. Hebt u een grote garde aan vaste ligplaatshouders? Dan wordt een supermarkt (in de buurt of op uw terrein) als geen overbodige luxe beschouwd. Overige voorzieningen die in het onderzoek worden genoemd zijn overdekte winterstalling en een werkplaats voor reparaties en onderhoud. De zogenaamde “full-service” jachthavens floreren momenteel.

Trends & ontwikkelingen

Uit eerder genoemd onderzoek blijkt tevens dat – hoewel nu nog weinig gebruikt en aanwezig – de helft van de bootbezitters geïnteresseerd is in het gebruik van een app waarmee een ligplaats gereserveerd kan worden. In het bezit van een seniorenjachthaven – met focus op rust en ruimte? Dan bent u op de goede weg! Een kwart van de vaste ligplaatshouders staat hier namelijk positief tegenover.

De Blauwe Vlag

Beschikt uw jachthaven al over de Blauwe Vlag? De Blauwe Vlag – een internationaal milieumerk – wordt toegekend aan jachthavens en stranden. Zo hoort een jachthaven aan bepaalde criteria te voldoen:
o Juiste sanitaire voorzieningen zijn voldoende aanwezig
o De kades, steigers en het water zijn schoon
o Een gescheiden afvalinzamelingssysteem
o Blus- en reddingsmiddelen beschikbaar
o Verbod om afvalwater van havenvoorzieningen en boten te lozen in het water van de haven
o Gedragscodes voor de bezoekers in een havenreglement
o Het geven van informatie over hoe men omgaat met natuur en milieu

Jachthaven taxatie

Benieuwd wat uw jachthaven waard is? Of waar uw haven nog kan optimaliseren wat betreft voorzieningen? Schakel onze gecertificeerde taxateurs in! Neem contact op voor meer informatie.