5 dingen die u mag verwachten van een goede makelaar

9 april 2019

Een goede makelaar is van belang wanneer u uw watersportonderneming en/of het onroerend goed wilt verkopen. Wat zijn dingen die u mag verwachten van een goede makelaar? U leest het in deze blog.

1. Realistische vraagprijs

Een goede makelaar stelt de waarde van uw onderneming of onroerend goed vast. Er zijn makelaars die een onnodig hoge waarde opgeven. Dit zodat klanten geloven dat ze voor hun onderneming bij deze makelaar meer krijgen dan bij andere makelaars. Dit kan ertoe leiden dat een onderneming of object te koop staat voor een te hoge prijs en daardoor ook niet verkocht wordt. Een goede makelaar geeft een realistische waardebenadering.

2. Duidelijke presentatie

Wanneer u uw onderneming of onroerend goed wilt verkopen is het belangrijk om een duidelijke presentatie te hebben. Hierbij valt te denken aan goede foto’s, een heldere omschrijving van de onderneming en overzichtelijke plattegronden. Dit zorgt er ook voor dat uw te verkopen onroerend goed of onderneming goed vindbaar is. Een goede makelaar zal ervoor zorgen dat uw onderneming op zal vallen tussen de andere te verkopen ondernemingen.

3. Betrouwbaarheid

Om er zeker van te zijn dat u met een betrouwbare makelaar te maken heeft, kunt u het beste kiezen voor een NVM-makelaar. Een NVM-makelaar brengt een aantal voordelen met zich mee. Wanneer een makelaar NVM-lid is kunt u rekenen op deskundigheid, zekerheid en betrouwbaarheid. Daarbij is het ook verstandig dat u voor een taxatie in de watersportbranche kiest voor een NRVT- en/of RICS-taxateur. Dit houdt in dat de taxateur voldoende vaktechnische, economische en ethische kwalificaties heeft en beschikt over enkele jaren ervaring op het gebied van vastgoed taxaties.

4. Heldere afspraken

Een goede makelaar maakt heldere afspraken over het proces van verkoop en de te verrichte werkzaamheden die bij deze verkoop komen kijken. Zo komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan.

5. Specialist in de branche

Het is belangrijk dat de makelaar die u kiest een specialist binnen de branche is. Een specialist in bijvoorbeeld de watersportbranche is dan ook geen overbodige luxe. Een makelaar die de branche goed kent, zal ook goed weten waar op gelet moet worden. Zo is hij op de hoogte van de huidige wet- en regelgeving in de branche en de huidige marktsituatie. Zo kan deze makelaar u goed begeleiden en een realistisch waardeoordeel uitbrengen.

Muller Makelaardij is sinds 1997 uw makelaar voor begeleiding bij aan- en verkoop van watersportondernemingen, onroerend goed en jachthavens. Op zoek naar een goede makelaar? Neem dan gerust contact op.