Nederland telt honderden jachthavens. Bij de aankoop van een jachthaven wilt u niet over één nacht ijs gaan. Denkt u erover na om een jachthaven te kopen, maar heeft u geen idee waar u op moet letten? Wij willen het u graag gemakkelijker maken door 5 tips met u te delen!

1. Houd vast aan uw wensen

Maak, voordat u aan uw havenjacht begint, een lijstje met uw wensen. Kijk of de jachthaven geschikt is voor het doel wat u voor ogen heeft. De jachthaven hoeft niet aan de hele lijst te voldoen, maar denk goed na voordat u te veel wensen laat varen. Kijk bijvoorbeeld of een jachthaven de faciliteiten biedt waar u naar op zoek bent, zoals een botenloods of voldoende sanitaire voorzieningen. Wilt u bijvoorbeeld een moderne jachthaven die pas in 2010 is aangelegd of juist een karakteristieke? Noteer alles wat uw voorkeur heeft en stel zo zelf een lijst samen.

2. De ligging van een jachthaven

Zoek een jachthaven die centraal gelegen is in het watersportgebied van uw voorkeur. Oftewel: kijk bij de oriëntatie goed naar bereikbaarheid per auto en openbaar vervoer, maar met name ook per boot. Kijk ook of er voldoende ligplaatsen en parkeermogelijkheden zijn. Houd daarbij uw wensen en toekomstplannen in gedachten. Kijk naar (vaste) bruggen, sluizen en andere obstakels.

3. Kosten

Let goed op de hoeveelheid onderhoud aan de potentiële bedrijfslocatie. Het vervangen van bijvoorbeeld de damwanden is een dure klus. En is de haven wel diep genoeg? Anders moet er gebaggerd worden, waarbij de kosten ook aardig kunnen oplopen. Wees u bewust van de grote prijsverschillen tussen ligplaatsen in de verschillende regio’s. Zo liggen de duurste ligplaatsen aan de Noord/Zuid-Hollandse Plassen en zijn de ligplaatsen aan de Friese Meren het goedkoopst. Dit heeft dus gevolgen voor uw beoogde omzet.

4. Inventaris

Naast het kopen van het onroerend goed, heeft een jachthaven vaak ook roerende zaken. Denk hierbij aan een botenwagen en bokken. Koopt u een jachthaven die boten verhuurt? Dan kunt er soms voor kiezen om deze boten over te kopen.

5. Meerdere keren kijken

Wanneer u bij de eerste bezichtiging enthousiast bent over een jachthaven, zorg er dan voor dat u vaker gaat kijken. Bij een eerste bezichtiging ziet u gegarandeerd dingen over het hoofd. Bekijk de jachthaven bij verschillende weeromstandigheden. De sfeer kan namelijk in het zonnetje heel anders aanvoelen dan in de stromende regen.

Of het nu gaat om bedrijfsovername, aankoop, verkoop of verhuur van uw onroerend goed: wij helpen u graag op weg!