Er is sinds 2015 een lichte stijging in bezettingsgraad van jachthavens is te zien. Dit blijkt uit een onderzoek dat zij periodiek publiceren. Naast de bezettingsgraad van jachthavens zijn ook de ligplaatstarieven onderzocht. Hoewel het onderzoek nog volop in ontwikkeling is, zijn er diverse opvallende tussentijdse conclusies te trekken.

Stijging bezettingsgraad

113 jachthavenexploitanten participeerden in het onderzoek naar jachthavens, dat zowel externe als interne invloeden op de markt onderzocht. Er is geconstateerd dat – op basis van de response tot nu toe – er een kleine stijging te zien is van 2,26% in de bezettingsgraad van de jachthavens. In 2015 was dit 87,86%, in 2019 bedroeg de bezettingsgraad 90,12%.

Hoogste ligplaatstarieven voor regio Utrecht

De regio Utrecht, Loosdrecht en Vinkeveen hanteren de hoogste ligplaatstarieven van Nederland.
Voorheen was regio de Friese meren het voordeligste gebied om je boot voor langere tijd aan te meren. Maar ook deze groep profiteert van een betere economie en stijgt twee plaatsen als het gaat om ligplaatstarieven. Daarnaast is er nog steeds een verschil tussen prijzen van commerciële en niet-commerciële jachthavens.

Definitieve uitslagen onderzoek

Het onderzoek zal de komende periode worden afgerond. Naast bezettingsgraad en ligplaatstarieven komt ook naar voren waarop de ligplaatstarieven worden gebaseerd, of er een nadrukkelijk segment wordt gehanteerd én hoe het is gesteld met de voorzieningen in de jachthavens.
Nieuwsgierig naar de uitkomsten en wilt u graag de resultaten inzien? Dan kunt u contact opnemen met Muller Makelaardij, info@mullermakelaardij.nl.